Första spadtaget på Mälarprojektet

  • Sveriges största sjöfartsprojekt i modern tid
  • Första spadtagsceremoni med symbolisk sprängning 
  • Viktig milstolpe för en säkrare sjöfart


På tisdagen den 22:a november hölls det spadtagsceremoni för Mälarprojektet. Sjöfartsverkets och Trafikverkets generaldirektörer var på plats tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S). Tillsammans tryckte kommunstyrelsens ordförande Boel Godner, Lena Erixon, generaldirektör på Trafikverket och Ann-Catrine Zetterdahl, generaldirektör på Sjöfartsverket ned handtaget till en låda utformad som en detonator. Men istället för en smäll kom det ett plingande varpå slussbron öppnades och färjan Dunder märkt med Mälarprojektet tuffade igenom slussen i sakta gemak. Pär Land tillsammans med Mälarprojektets projektteam representerade Züblin. Trots att det blåste kallt kom många och tittade på ceremonin medan man fick smaka på de berömda "Södertälje kringlorna".

Mälarprojektet är ett av Sveriges största marina projekt med en kontraktsumma på 1 183 Mkr för delen Södertälje kanal och sluss. Syftet med projektet är att förbättra sjösäkerheten och tillgängligheten i de allmänna farlederna genom Södertälje kanal till hamnarna i Västerås och Köping. Züblin Scandinavia AB utför entreprenaden i samverkan med Sjöfartsverket.

Züblin Scandinavia AB är verksam inom avancerad djupgrundläggning och infrastrukturprojekt på den svenska marknaden sedan 2005. Züblin Scandinavia AB är ett dotterbolag till Ed. Züblin AG, ett av Tyskland ledande byggföretag med en årsomsättning på över 3 miljarder EURO som i sin tur är ett dotterbolag till den globalt verksamma STRABAG Societas Europaea